İKARİAMDA SAVAŞ SANATI
İkariam savaş sanatı aslında sizlere çok karmaşık gelebilir.Bu karmaşıklığın biraz olsun azalması ve en azından sizlere bir fikir kazandırmak üzere resimli anlatıma başvuracağım.
Örnek olarak deniz savaşı, kara savaşı nasıl olur? Bu birimlerin işlevleri ne? Birimlerin sayısını neye göre belirleriz?
Bu sorulara yanıtlarımızı aşağıdaki resime göre bakıp yorumlayacağız...
- DENİZ SAVAŞI
|
Karşılıklı bir Deniz savaşı
Resme baktığımızda renkli kutucuklar içine alınmış bazı bölgeleri görüyorsunuz.Bu bölgelere saf adı verilir.Her safın kendine özgü birimi vardır.
- ÖN SAF:Sarı ile çizilmiş alana verilen addır.Bu alanda Alev gemisi ve Buharlı Şahmeran gemisi savaşa girer.Her kutucuğa Alev gemilerinden 8er tane girerken, Buharlı Şahmerandan ise 5er tane girer.Buharlı Şahmeran ön safın en tehlikeli gemisidir.
- ORTA SAF:Kırmızı ile çizilmiş alana verilen addır.Bu alanda Okçu gemisi, Mancınık Gemisi ve Havan Topu gemisi yer alır.her kare kutucukta 12er Okçu gemisi, 8er mancınık gemisi ve 6ar havan topu gemisi yer alır.Havan Topu gemisi orta safın en tehlikeli gemisidir.
- ARKA SAF:Mor renk ile çizilmiş alana verilen addır.Bu alanda Denizaltı ve Füze gemileri yer alır.Her bir karede 5er Denizaltı, Füze gemisinden ise 3er tane bulunur.Füze gemisi en çok zarar veren, aynı zamanda da en dayanıksız olan gemidir.
- KANATLAR:Sağ ve sol tarafta siyah ile çizilmiş alanlara verilen addır.Bu alanın vazgeçilmezi Şahmeran gemisidir.Gemi savaşlarının olmazsa olmazı, maliyeti sadece odunla sağlanabildiği için kolay basılabilen gemi türüdür.
- BALON GEMİLERİ:Mavi renk ile çizilmiş alanda bulunurlar.Görevleri arka saftaki Füze ve Denizaltı Gemilerini kesmektir.
- SÜRATLİ KÜREK BOTU:Turuncu ile çizilmiş alanda bulunurlar.Görevleri Balon Gemilerini kesmektir.Kara savaşlarındaki Gyrokopter görevi görürler.
Orta saf, Arka saf, Balon ve Süratlı kürek botu mermili gemilerdir.Bu gemilerin mermisi bittiğinde savaş alanında görünmez kenara çekilir.Mermilerini tekrar doldurmak için savaş alanından geri çekip tekrar savaşa yollamak yeterlidir.Tabi savaş alanına yakın bir yere önce konuşlanıp daha sonra savaşa girmek daha iyidir.Neden diye sorarsanız eğer geldiğiniz mesafe uzak ise gemileri çektiğiniz zaman gemiler kendi şehrinize geri döner.Bunun yolu cepheye girmeden önce ittifak üyene konuşlanarak çözülebilir.
2.KARA SAVAŞI
Kara savaşında deniz savaşında olduğu gibi saflar vardır:
- ÖN SAF:Sarı ile çizili safta Hoplit ve Buhar Devleri yer alır.Hoplitler kutucuklara 50şer Buhar Devleri ise 16şar geçer.Bakımı daha kolay olduğu için genelde hoplit tercih edilir.
- ORTA SAF:Kırmızı ile çizili bu alanda Tüfekçi, Okçu ve Taş atıcılar yer alır.Görevleri ön saftaki düşman birimlere zarar vermektir.En önemli orta saf birimi Tüfekçidir.
- ARKA SAF:Mor renkle çizili bu alanda Topçu,mancınık ve şahmeran yer alır.Görevleri rakibin surlarını yıkmaktır.Bu safın en iyisi topçulardır.Yıkamayacağı sur yoktur.
- KANATLAR: Siyah ile çizili alana verilen addır.Kılıççılar ve mızrakçılar bu alanda yer alabilir.Kılıççılar bu safın efendisidir.Kare başına 40 kılıç ustası yer alır.
- BALON:Havadan topçuları vurması ile ünlüdür.Turuncu karede savaşa katılırlar.her bir karede 30ar balon bulunur.Kendi alanında olmazsa olmazdır.
- GYROKOPTER: Adından da anlaşılacağı gibi hava birimidir.Havada uçan balonları vurmak için tasarlanmıştır.Savaşa balon vurması dışında bir faydası bulunmaz.Mavi karede yer alırlar.
Kara savaşında da deniz savaşında olduğu gibi mermili birimler vardır.Bunlar Orta saf,Arka saf,balon ve gyrokopter birimleridir.Bu birimlerin mermilerini doldurmak için aynen deniz savaşında olduğu gibi geri çekip tekrar cepheye yollamamız gerekir.
Bu anlatımdan yola çıkarak şu yorumu yapabiliriz.Kara ve deniz savaşları aynı mantık üzerine kurulmuştur.Bunu ispatlamak için söyle bir karşılaştırma yapabiliriz...
KARADA DENİZDE
ÖNSAF:Hoplit,Buhar Devi Alev gemisi,Buharlı Şahmeran
ORTA:Tüfekçi,okçu Havantopu,Okçu,Mancınık gemisi
ARKA:Topçu,mancınık Füze denizaltı gemisi
KANAT:Kılıççı,Mızrakçı Şahmeran gemisi
BALON:Balon Balon gemisi
HAVA:Gyrokopter Süratli Kürek botu
|
Teşekkürler güzel açıklama.aşçı doktor ve filikaların görevlerinide eklemelisin bence.
YanıtlaSilevet haklısın onları unutmuşum :)
Silgemilerde sadece balon ve süratli kürek botunun kimleri kestiğini yazmışsınız.hepsini yazsaydınız daha iyi olurdu bence.
SilSen de memnun olmuyorsunnnnnnn
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilkardeş arka safta denizaltı mı yoksa füze gemisimi daha iyi olur yoksa ikiside olsun mu?
YanıtlaSilKesinlikle füze
SilDeniz alti cool ama fuze daha iyi tuhhhh be
SilYeni başlayanlar için çok faydalı olacaktır tebrik ederim harika olmuş
YanıtlaSilYPİLSON/57.ALAY DİPLOMATI/J0KER
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSiltüfekçilei kim vuruyor.mesela topları balon vuruyor.
YanıtlaSilTüfekçileri, savaş başlangıcında mancınık ve topçular vurur.
Silön saf ve orta safta hangi gemileri kullanmak daha iyi olur. arka saf için füze demişler mesela
YanıtlaSilönde buharlı ortada da havan
Silikariam korsan robotu keşvettim herkes yararlansın linkini bırakıyorum
YanıtlaSilhttps://youtu.be/mUSO0MEAmzw
Bir sorum olacak adamin limaninda sadece fuze var bunlari nasil keseriz ne gondersek geri donuyorlar yada kazaniyorlar ama kesmeden dagitiyorlar varmi bilgisi olab
YanıtlaSil